Ultimate Burger

Jednoduché složení – houska, burger, omáčka + zelenina, ale za to komplikovaná chuť!

Základem dobrého burgeru je kvalitní houska, když je to jen nafouknutá bílá hmota, určitě Vás neuspokojí a pokazí celkový dojem z naservírovaného jídla, proto jsem se vrhnul i na pečení domácích housek.

Ingredience na 8ks:

  • pekařské droždí 42g
  • špaldová celozrnná mouka PROBIO 550g
  • sůl – 4 čajové lžičky
  • třtinový cukr nerafinovaný – 2 čajové lžičky
  • voda 350ml
  • olej slunečnicový 40ml
  • semínka – chia & slunečnicové – množství dle oka a sezamové na posyp

Postup je jednoduchý, smíchat sypké části, pořádně promíchat, nadrobit droždí, zalít vodou a olejem. Pořádně pro hnětat vařečkou a nechat na teplém místě řádně vykynout. Vykynuté těsto ručně prohnětejte a rozkrájejte na požadovaný počet kusů. Z malých bulek vytvarujte placky, potřete vodou, posypejte sezamem a nechte ještě chvíli odpočinout (trochu nakynou), než je dáte na 15′ na 200°C do trouby. Máte hotovo a můžete si vychutnávat vůně čerstvého pečiva linoucího se z trouby.

Samotný burger je také velmi jednoduchý – ingredience na cca 6 velkých kusů:

  • 200g tofu natural
  • 300g pohanky PROBIO
  • česnek – 4 stroužky
  • jarní cibulka – svazek
  • sůl, pepř, majoránka na ochucení
  • kukuřičná polenta na obalení

Uvařte pohanku podle vašich zvyklostí, smíchejte s tofu, česnekem, jarní cibulkou a vylaďte chuť solí, pepřem a majoránkou. Tyčovým mixérem rozmixujte. Ručně vytvořte placky, které pak lehce obalte polentou a usmažte do zlatova na mírném ohni. Možností je i pečení placek v troubě, místo smažení na oleji – to zatím vyzkoušené nemám, ale určitě to funguje.

Posledním krokem je omáčka – zde není už vůbec co řešit. Tučný tvaroh a černé olivy rozmixujete a ochutíte sladkou paprikou.

Výsledné vrstvení je od spodu v  pořadí: houska, červená řepa – vařená, burger, rajče, ledový salát, omáčka a houska. Dobrou chuť.

The ultimate VK burger - vegan edition
The ultimate VK burger 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *