Prvním a základním předpokladem pro dobrý chleba, je mít a použít ratanovou ošatku na kynutí, která vám ve výsledku vytvoří i klasické rýhování na povrchu. Není to nic složitého, chce to jen mít v oku, kdy je těsto dobře promíchané a nebát se, že si ulepíte ruce. Pro kvalitní chleba je samozřejmě nutná i kvalitní mouka, takže PRO-BIO je jasná volba a nabízejí jich velké množství, které lze různě kombinovat.
Ingredience (pro ošatku na 1200g chléb):
- 600g mouky – v poměru 400g žitné celozrnné/200g pšeničné celozrnné
- 450ml vlažné vody
- lžíce soli – jsem líný to vážit, prostě polévková lžíce ani plná ani prázdná
- čerstvé pekařské droždí
- kmín – 2 hrsti (drcený, nebo celý)
- chia semínka – od oka dle libosti
- slunečnicová semínka – od oka dle libosti
- další ingredience jsou na vás
Postup
- Smíchejte mouku, sůl, kmín a semínka a dobře promíchejte
- Vytvořte ďolíček uprostřed mísy a do ní nadrobte droždí, zalijte vodou a nechte chvíli odstát, až se kousky droždí rozpustí
- Pokud máte robota a příslušné vybavení, použijte ho, ale jde to dobře i vařečkou a ještě si u toho slušně máknete. Připravenou směs začněte hnětat, až se z ní stane jeden celek a těsto bude tvořit provazce, když ho budete vařečkou nabírat, je hotové. Když se vám bude zdát, že je těsto moc suché/mokré přijdete vodu/mouku. Těsto by nemělo být tekuté, ale vláčné, bude se lepit.
- Na pomoučený vál (pšeničnou moukou) přesuňte těsto a rovněž pomoučenými dlaněmi začněte ruční hnětení (vzniklou placku přeložit a dlaní roztáhnout) – to končí až když těsto nebude absorbovat žádnou další mouku z válu. Teď končí dřina a už budete jen čekat na čerstvý chléb.
- Do ošatky vysypané moukou vložte vytvarované těsto, podle jejího tvaru, přikryjte utěrkou a nechejte kynout. Rychleji vám těsto vykyne na teplejším místě. Odhaduji že to stačí 2h.
- Troubu rozehřejte na 250°C a na pekáč doporučuji dát papír na pečení. Vykynuté těsto vyklopte z ošatky, potřete vodou a hned vložte do trouby.
- Pečeme na 250°C 5′ a pak 30′ na 200°C.



