Jednoduché složení – houska, burger, omáčka + zelenina, ale za to komplikovaná chuť!
Základem dobrého burgeru je kvalitní houska, když je to jen nafouknutá bílá hmota, určitě Vás neuspokojí a pokazí celkový dojem z naservírovaného jídla, proto jsem se vrhnul i na pečení domácích housek.
Ingredience na 8ks:
- pekařské droždí 42g
- špaldová celozrnná mouka PROBIO 550g
- sůl – 4 čajové lžičky
- třtinový cukr nerafinovaný – 2 čajové lžičky
- voda 350ml
- olej slunečnicový 40ml
- semínka – chia & slunečnicové – množství dle oka a sezamové na posyp
Postup je jednoduchý, smíchat sypké části, pořádně promíchat, nadrobit droždí, zalít vodou a olejem. Pořádně pro hnětat vařečkou a nechat na teplém místě řádně vykynout. Vykynuté těsto ručně prohnětejte a rozkrájejte na požadovaný počet kusů. Z malých bulek vytvarujte placky, potřete vodou, posypejte sezamem a nechte ještě chvíli odpočinout (trochu nakynou), než je dáte na 15′ na 200°C do trouby. Máte hotovo a můžete si vychutnávat vůně čerstvého pečiva linoucího se z trouby.
Samotný burger je také velmi jednoduchý – ingredience na cca 6 velkých kusů:
- 200g tofu natural
- 300g pohanky PROBIO
- česnek – 4 stroužky
- jarní cibulka – svazek
- sůl, pepř, majoránka na ochucení
- kukuřičná polenta na obalení
Uvařte pohanku podle vašich zvyklostí, smíchejte s tofu, česnekem, jarní cibulkou a vylaďte chuť solí, pepřem a majoránkou. Tyčovým mixérem rozmixujte. Ručně vytvořte placky, které pak lehce obalte polentou a usmažte do zlatova na mírném ohni. Možností je i pečení placek v troubě, místo smažení na oleji – to zatím vyzkoušené nemám, ale určitě to funguje.
Posledním krokem je omáčka – zde není už vůbec co řešit. Tučný tvaroh a černé olivy rozmixujete a ochutíte sladkou paprikou.
Výsledné vrstvení je od spodu v pořadí: houska, červená řepa – vařená, burger, rajče, ledový salát, omáčka a houska. Dobrou chuť.
