Domácí chléb

Prvním a základním předpokladem pro dobrý chleba, je mít a použít ratanovou ošatku na kynutí, která vám ve výsledku vytvoří i klasické rýhování na povrchu. Není to nic složitého, chce to jen mít v oku, kdy je těsto dobře promíchané a nebát se, že si ulepíte ruce. Pro kvalitní chleba je samozřejmě nutná i kvalitní mouka, takže PRO-BIO je jasná volba a nabízejí jich velké množství, které lze různě kombinovat.

Ingredience (pro ošatku na 1200g chléb):

  • 600g mouky – v poměru 400g žitné celozrnné/200g pšeničné celozrnné
  • 450ml vlažné vody
  • lžíce soli – jsem líný to vážit, prostě polévková lžíce ani plná ani prázdná
  • čerstvé pekařské droždí
  • kmín – 2 hrsti (drcený, nebo celý)
  • chia semínka – od oka dle libosti
  • slunečnicová semínka – od oka dle libosti
  • další ingredience jsou na vás

Postup

  • Smíchejte mouku, sůl, kmín a semínka a dobře promíchejte
  • Vytvořte ďolíček uprostřed mísy a do ní nadrobte droždí, zalijte vodou a nechte chvíli odstát, až se kousky droždí rozpustí
  • Pokud máte robota a příslušné vybavení, použijte ho, ale jde to dobře i vařečkou a ještě si u toho slušně máknete. Připravenou směs začněte hnětat, až se z ní stane jeden celek a těsto bude tvořit provazce, když ho budete vařečkou nabírat, je hotové. Když se vám bude zdát, že je těsto moc suché/mokré přijdete vodu/mouku. Těsto by nemělo být tekuté, ale vláčné, bude se lepit.
  • Na pomoučený vál (pšeničnou moukou) přesuňte těsto a rovněž pomoučenými dlaněmi začněte ruční hnětení (vzniklou placku přeložit a dlaní roztáhnout) – to končí až když těsto nebude absorbovat žádnou další mouku z válu. Teď končí dřina a už budete jen čekat na čerstvý chléb.
  • Do ošatky vysypané moukou vložte vytvarované těsto, podle jejího tvaru, přikryjte utěrkou a nechejte kynout. Rychleji vám těsto vykyne na teplejším místě. Odhaduji že to stačí 2h.
  • Troubu rozehřejte na 250°C a na pekáč doporučuji dát papír na pečení. Vykynuté těsto vyklopte z ošatky, potřete vodou a hned vložte do trouby.
  • Pečeme na 250°C 5′ a pak 30′ na 200°C.

DSC_0701   DSC_0702   DSC_0703   DSC_0699
Dobrou chuť.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *